2n dia del 6è Festival de Jam Sessions a Sant Vicenç dels Horts, 17 de juliol

Doncs el 17 de juliol vam fer el 2n dia de Festival al pati de Can Comamala. Com estem fent aquests darrers anys, comparteixen escenari combos de l'escola El Musical de Bellaterra i el Taller de Músics, ESEM. A l'escola El Musical de Bellatarra s'hi fa el grau Professional mentre que els que venen del Taller són de Grau Superior. Això no és cap problema i més si considerem que l'Eladio i en Jordi Gaspar són ànimes fetes al Taller dels anys 80s. A més a més,en Jordi és director pedagògic del Taller. Això fa que la comunió entre les dues institucions sigui total. El mateix ens passa quan ens trobem amb els combos del Conservatori del Liceu i Esmuc, que molts músics professionals i professors comparteixen les dues institucions. 
Aquest divendres 17 de juliol vam començar amb menys gent que el divendres 3, però ràpidament es van anar animant i la gent finalment va omplir el pati de Can Comamala. Si escolteu l'àudio podreu entendre les paraules d'en Jordi Gaspar en fer la presentació dels nois de Bellaterra tan ben acompanyats per l'Eladio Reinón, saxo tenor; Jordi Gaspar, contrabaix i Jordi Martínez, piano. El combo d'alumnes va estar format per:

Sunil Guijarro, trompeta
Gerard Farré, violí
Maria Reinón, violí
Albert Muñoz, guitarra i
Quique Martínez, bateria


Aquest combo de alumnes, i profes recolzant als nois, va iniciar l'actuació de la nit amb la sempre bona predisposició del públic fidel a aquests esdeveniments a aplaudir a les joves promeses i per descomptat als seus mestres. Van tocar quatre temes i van ser temes súper coneguts per tothom i interpretats infinitats de vegades a les Jam Sessions, tot i que ara ja no sonen tant. "Cantaloupe Island", "Autumn Leaves", etc van anar sonant interpretats pels joves i mestres. Els solos tant els van fer uns com els altres i s'ha de tenir en compte els que van fer la joveneta filla de la Montse Roig i Eladio Reinón, Maria Reinón al violí. Ella que havia vingut al 1er Festival quan era molt i molt petiteta tocant el combo de Bellaterra a la Sala Xica en un llunyà juliol de 2010. L'altre violinista, en Gerard Farré també ho va brodar, considerant la dificultat de l'instrument i més interpretant temes de jazz i improvisant. La secció rítmica de Kiki Martínez, bateria; Jordi Gaspar, contrabaix i Jordi Martínez, teclat, va mantenir la màquina rítmica a bon tren permetent a la resta esplaiar-se en les seves interpretacions. El mestre Eladio ens va deixar clavats a la cadira en cadascuna de les seves interpretacions melòdiques i solos. Aquest és un dels saxos tenors més sòlids i amb més trajectòria del país. Valencià, un dels primers en venir a casa nostra a estudiar Jazz, va participar del creixement del Jazz a Catalunya de la mà de la única escola de música moderna aleshores, finals dels 70s, al barri del Raval, Taller de Músics. El 1980 es va inaugurar una altra escola que deien seguien el sistema de Berklee, l'Aula de Música Moderna a Vallvidrera, a la qual hi vaig poder assistir com alumne un sol any. Coses de la vida, em van impedir seguir fent música amb tota aquella fornada de nois i noies que hi anava amb tota la il·lusió. 
Bé, no ens posem sentimentals i deixeu-me que us digui que mentre els alumnes i professors de El Musical ens omplien de música, els nois del combo del Taller sopaven les magnífiques menges que ens preparen cada anys els cuiners de La Taska, al capdavant d'ella, el Jesús Olaya.

Després dels quatre temes, Jordi Gaspar va presentar els músics de nou tot i acomiadant-se de tots nosaltres i mentre uns baixaven i els altres pujaven vaig fer les presentacions del nou grup no sense abans arrancar uns aplaudiments extres pels que havien tocat.

El combo del Taller de Músics, ESEM, estava format per 5 joves, una mica més grans que els anteriors, i amb un projecte a base de tocar temes estàndards arranjats per a ritmes llatins, un combo de Latin Jazz, vaja, format per:

Raimon Molà, teclat
Néstor López, saxo alto
Javi Garrabella,  baix elèctric
David Italiano,  percussió i
Glòria Maurel, bateria



Jo diria que tots els presents ens vam quedar bocabadats per com ho van fer, i la mostra visual era l’expressió dels mestres Eladio i els dos Jordis, que escoltant-los mentre sopàvem, no paraven de fer cares d’aprovació per la música que escoltaven. Temes que mai havíem escoltat en clau Latin, els vam poder escoltar amb aquests ritmes, i us haig de dir que, per a cada interpretació vam anar ampliant el nostre reconeixement vers el treball d’aquests joves cracs. Una gran feinada que van tenir aquests joves cracs de G.S. en fer tots els arranjaments dels estàndards en clau Latin.
S'ha de dir que tots van estar genials en les seves improvisacions, i ara parlem de teclat, saxo alto i baix elèctric, i els dos percussionistes també en els seus solos, un a les tumbones i la Glòria a la bateria. La dificultat dels arranjaments es podia veure de manera palesa en els canvis rítmics que sovint escoltàvem en cadascun dels temes. Un esment especial per a la Glòria que s'hi va afegir a darrera hora substituint al bateria original de la formació i que no va poder venir. Una grata sorpresa la d'aquests grans músics de Grau Superior que ens fa confiar en el futur més proper on podrem gaudir amb tots ells i elles.



Després del combo del Taller de Músics vam iniciar la Jam Session amb alguns dels membres del Taller i convidant a l'Eladio i en Jordi  al contrabaix. Un luxe per aquells nois poder tocar amb aquests dos mestres, tot i que potser ho hagin pogut fer en alguna altra ocasió amb en Jordi pel fet de fer-los potser alguna classe. Els músics van anar fluint i jo mateix també vaig tocar algun tema, i qui va gaudir més va ser en Juan Carlos "Speedy" el qual, ves per on, li havia venut el saxo tenor a l'Eladio. Tocar al costat del "mestre" va ser per ell un luxe que mai oblidarà. Jo també vaig tenir la sort i oportunitat de fer-ho amb ell, el qual ja hi havia tocat a les Jams que es feien a la seva escola, ara malauradament clausurades per l'ajuntament per veïns poc amants de la música. Així vam estar una bona estona compartint escenari amb els nois del Taller, els mestres, i també amb algun dels nois de Bellaterra i això va durar fins que a les 24h vam haver de plegar pel mateix problema, els veïns.
Miquel Tuset i Mallol.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada